De samenvattingen van FCG D1 en FCG D3 zijn nu te bekijken op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd)

FC GRONINGEN/CAMBUUR A1 0-1 AJAX A1
0-1 (45.)

opstelling FCG A1 Stefan van der Lei, Paulo Francisco, Jesse Renken, Hans Hateboer, Ron Janzen, Burak Saban (65.Tigran Gazarjan), Mark Diemers, Yoell van Nieff, Robby Holder (77.Bryan Inge), Kevin Mennega, Ifeayi Gorissen.

Met opgeheven hoofd en applaus verlieten de spelers van FC Groningen/Cambiuur A1 het veld. De wedstrijd tegen de nog ongeslagen koploper Ajax A1 was dan wel verloren, de ploeg van trainer Paul Raveneau speelde wel verdienstelijk en met een beetje geluk had er zeker meer ingezeten. Maar de A-junioren zitten in een hoek waar de klappen vallen. Voor de vijfde maal achtereen werd verloren en in evenvele malen was het verschil slechts een doelpunt. Sterker: dit was al de vijfde 0-1 nederlaag in het huidige seizoen. Het geeft meteen de problemen aan waar deze ploeg mee te kampen heeft: scorend vermogen. Het duel van vandaag liet dat weer eens haarfijn zien.

Voor rust speelden de Amsterdammers gemakkelijker dan de thuisploeg maar echt hele grote kansen creeerden ze niet. In het begin was de ploeg gevaarlijk met schoten van buiten de zestien meter. FCG speelde derhalve goed mee, maar gevaarlijk was het eigenlijk alleen in de 40ste minuut toen de goalie van Ajax een voorzet losliet en waar de Groningers niet attent op reageerden. De Groningse defensie speelde opnieuw gedegen maar liet juist op slag van rust een steek vallen. Ajax liet het buitenkansje niet onbenut en ging derhalve rustten met een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft was het juist de thuisploeg die het spel probeerde te maken. Dat lukte aardig hoewel de nauwkeurigheid in passing vaak ontbrak. En kwam er al een bal in de zestien meter dan werd veelal net niet alert gereageerd. Ajax kreeg ook nog wel wat mogelijkheden. Een omhaal belandde net over het doel en doelman Stefan van der Lei redde tweemaal subliem op harde schoten vanuit een spelsituatie en een vrije trap. Opnieuw een nederlaag voor de mannen van trainer Raveneau die zich echter kranig verweerden. Volgende week treffen beide teams elkaar weer. Opnieuw op Corpus den Hoorn, opnieuw om half drie maar dan in het kader van de Nike Cup.

FC ZWOLLE B1 0-3 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
0-1 Kasper Oldenburger (36.), 0-2 Glenn Bijl (62.), 0-3 Richairo Zivkovic (76.)

opstelling FCG B1 Wieger Sietsma, Jim de Leeuw, Thijs Gerlofs, Tolgahan Cicek, Glenn Bijl, Kasper Oldenburger, Willem Gootjes, Richairo Zivkovic (75.Aleksandar Jankovic), Yoeri Ploeger (65.Daro Faraj), Firosan Ademi, Erwin Niezemuller.

De B-junioren van FCG B1 bewaren goede herinneringen aan Zwolle. In de voorgaande negen ontmoetingen werd nog nooit verloren en ook ditmaal was de ploeg van trainer Peter Moltmaker te sterk. De strijdwijze voor dit duel was iets anders dan in voorgaande duels. Zo zakte de ploeg iets meer in om Zwolle het spel te laten maken. De thuisploeg had dan wel het meeste balbezit, de kansen waren voor FCG. Toch duurde het tot de 36ste minuut alvorens de gasten op voorsprong kwamen. Kasper Oldenburger was de maker van het doelpunt. Na rust ontstond een interessant duel waarin Zwolle uitstekend mee speelde en in de eerste twintig minuten ook zeker gelijk had kunnen maken. Ondanks dat beide ploegen in grote delen gelijkwaardig waren, was het FCG dat nog wist te scoren. In de 62ste minuut scoorde Glenn Bijl de 0-2 waarna Richairo Zivkovic het duel definitief besliste met een treffer vier minuten voor tijd. Een prima zege derhalve voor FCG dat wel hard moest werken voor de volle buit.

AZ C1 4-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR C1
1-0 (8.), 2-0 (45.), 3-0 (51.), 4-0 (65.), 4-1 Jari Slort (68.)

opstelling FCG C1 Kevin Wilpstra, Daan Ganzinga, Twan Nieboer (52.Peter van Son), Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (60.Wessel Koomans), Jur Wardenier (47.Dave Bosgraaf), Niels Ridderstap (62.Jari Slort), Gerald Postma, Stan Haanstra, Rutger Etten, Tiuri Schieving.

De mannen van trainer Rick Mulder stapten ondanks een prima gespeelde wedstrijd met een uiteindelijk hoog uitgevallen nederlaag van het veld. In de beginfase heerste FCG dat echter verzuimde te scoren. Vrij voor de doelman schoot Niels Ridderstap over terwijl Stan Haanstra zijn kopbal op de lat zag uiteen spatten. Ridderstap was nogmaals dichtbij maar gescoord werd er niet. Zoals zo vaak viel de treffer dan aan de andere kant. Zo maakte AZ in de achtste minuut de 1-0. Tien minuten na rust profiteerden de Alkmaarders van slecht uitverdedigen van FCG en verdubbelden ze zo de voorsprong. Na een dieptebal viel treffer nummer drie en in de 65ste minuut kwam zelfs de 4-0 op het scorebord te staan. Geflatteerd aangezien de gasten prima speelden en enkele mooie aanvallen op de mat legden. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd scoorde Jari Slort nog de eretreffer aan Groningse zijde. Een goed FCG dat vandaag een lesje in effectiviteit kreeg.

AJAX C2 3-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR C3
1-0 (30.), 2-0 (49.), 2-1 Arthur Ymele Feudjio (51.), 3-1 (69.)

opstelling FCG C3 Jan Hoekstra, Lorenzo Valente (47.Emiel Seigers), Jan Hup, Daan Wijma, Brandon Hartsuiker, Nagesh Amatsaleh (47.Tommie van de Looi), Ozan Kokcu, Dennis Molema, Marcel Mannes, Ruendel Martina (47.Ids Hannema), Arthur Ymele Feudjio.

De onder-14 ploeg van trainer Wollerich kon niet stuntten op De Toekomst. Vanaf het begin was de thuisploeg de betere ploeg maar achterin gaven de gasten nagenoeg niets weg. Tot de 30ste minuut had Ajax nog geen enkele kans gecreeerd. Vlak voor rust viel toch de 1-0 voor de Amsterdammers. Een vrije trap werd wat gemakkelijk gegeven en door een kopbal kon de thuisploeg een voorsprong nemen. Na een kwartier spelen in de tweede helft viel de tweede treffer aan Ajax-zijde. Toch gaf FCG zich niet gewonnen en al vrij snel kwam het terug in de wedstrijd dankzij een doelpunt van Arthur Ymele Feudjio die vanaf ongeveer zestien meter raak wist te schieten. In de laatste tien minuten moest Ajax verder met tien man nadat een speler geblesseerd was uitgevallen en men door de wissels heen was. FCG kon er niet van profiteren hoewel Ymele Feudjio nog dichtbij was. In de laatste seconden werd de eindstand op 3-1 bepaald.

FC GRONINGEN/CAMBUUR D1 5-1 FC ZWOLLE D1
1-0 Marc Vegter (13.), 1-1 (18.), 2-1 Marc Vegter (34.), 3-1 Tristan Cooke (42.), 4-1 Jhurrey Margaritha (57.), 5-1 Tristan Cooke (58.)

opstelling FCG D1 Teun Hoekstra, Bas van Veen, Wouter de Mare, Dion Paapst, Jochem de Vries, Armani Mardjoeki, Marc Vegter, Daniel Teune, Daniel Camara Bos, Daniel van Kaam, Jhurrey Margaritha. Wissels: Tristan Cooke, Alex Breise, Mark Versteegen.

In een aantrekkelijke wedstrijd stapte FC Groningen/Cambuur D1 met drie punten van het veld. Voor rust was de thuisploeg al de betere ploeg maar verzuimde het om de kansen om te zetten in doelpunten. Zo waren Daniel van Kaam, Marc Vegter en Armani Mardjoeki dichtbij. Na dertien minuten was het dan toch raak. De Zwolse doelman tastte mis op een voorzet van Jhurrey Margaritha waarna Marc Vegter eenvoudig binnen kon tikken. Vijf minuten na het openingsdoelpunt stond het alweer gelijk. De arbiter gaf de gasten een strafschop die vervolgens onberispelijk werd binnen geschoten. Daarna schoot Mardjoeki nog op de doelman terwijl aan de andere kant de Groningse goalie Teun Hoekstra een schot van Zwolle maar net kon verwerken.

Na rust ontstond een bij vlagen geweldig kijkspel waarin beide ploegen in staat waren goed voetbal te spelen. De thuisploeg was over de flanken echter levensgevaarlijk en dat mondde uit in enkele mooie aanvallen en doelpunten. Margaritha trof na een schitterende solo de paal terwijl Daniel Teune naast knalde. Het wachten was op een tweede treffer en die kwam er dan ook. Marc Vegter beloonde een eigen individuele actie met een mooie treffer in de lange hoek. Even later tikte Tristan Cooke een uitgemeten voorzet van Margaritha in het doel. Marc Vegter raakte daarna nog de paal waarna FCG in de laatste drie minuten de score naar 5-1 tilde via treffers van Margaritha en opnieuw Cooke.

FC GRONINGEN/CAMBUUR D3 3-2 SC GENEMUIDEN D1
1-0 Orkun Kokcu (9.), 1-1 (16.), 1-2 (47.), 2-2 Mees Gootjes (50.), 3-2 Stijn Strijker (54.)

opstelling FCG D3 Giovanni Oldersma, Rick Boyer, Sander Jansen, Jimmy Anakotta, Max van Bruxvoort, Luka Prljic, Mark Versteegen, Orkun Kokcu, Stijn Strijker, Lion Kalentjev, Jearl Margaritha. Wissels: Mark te Velde, Mees Gootjes, Boy Spijkerman, Peter van Aagten.

De eerstejaars D-pupillen van trainer Bote Talsma bleven ongeslagen maar gingen ditmaal wel door het oog van de naald. De eerste mogelijkheid was in het begin voor Lion Kalentjev maar in het vervolg had de thuisploeg moeite met de pressie van Genemuiden. De gasten zaten er bovenop en liet FCG niet in haar spel komen. Was Genemuiden enkele malen dreigend, het was Orkun Kokcu die na negen minuten paarswit aan de leiding schoot uit een van de spaarzame goede aanvallen. In de 16de minuut viel de gelijkmaker na slecht uitverdedigen in de Groningse defensie. Hierna schoot Mark Versteegen net naast maar kregen de gasten nog de beste kans. In de tweede helft liep het veel beter aan Groningse zijde. Zo werd in de beginfase een bal van de lijn gehaald. Genemuiden bleef echter gevaarlijk. Een dot van een kans was echter niet aan hun besteed terwijl een afstandsschot maar rakelings naast ging. Nadat een poging van Kalentjev op de goalie strandde, was het toch de uitploeg die na een corner de 1-2 liet aantekenen. FCG zette daarna aan en werd alsnog beloond. Tien minuten voor tijd kon Mees Gootjes met een schot binnen de zestien meter de gelijkmaker scoren. Vijf minuten later blunderde de doelman bij een Groningse hoekschop en was het Stijn Strijker die van dichtbij de drie punten veilig stelde. In de slotminuten kreeg FCG nog een aantal kansen maar het bleef bij deze kleine zege.